Nagymező

Nagymező

Általános információ

A Keszthelyi-hegység gyalogtúra útvonalainak kiinduló- illetve csomópontja a Nagymező. Érinti a kéktúra-útvonal, de a piros és sárga + jelzés is innen indul, nem beszélve a Darnay-Dornyai kilátótúra útvonalról.

Gyenesdiás a Keszthelyi-hegység koszorújában fekvő, Balaton parti település.

Így nemcsak a tó, de a hegyek, dombok, tisztások, források is változatos programokat kínálnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyugati kapuja kedvelt kirándulóközpontja, a Nagymező, ami a terület legmélyebben fekvő pontja a maga 180 m tengerszint feletti magasságával. A Nagymező kisebb-nagyobb rendezvények helyszíne, melyek közül a legjelentősebb az április végén megrendezésre kerülő Rügyfakadás-Tavaszünnep, de számtalan iskolai, céges, baráti, családi programnak is otthont ad. Az erdei tisztáson tűzrakó helyek, padok-asztalok, esőbeálló, sportpálya, játszótér várja a természetbe vágyókat. Gyalogösvényen feljuthatunk a Festetics-kilátóba; megközelíthetjük a felhagyott kőbányát; mely ma vízmosásaival érdekes látványt nyújt; a Vadlánlikat, a szobányi méretű, szél vájta barlangot; de végigjárhatjuk a 16 állomásból álló 1300 méter hosszú erdei tornapályát is, melyen fizikai erőnlétünket tesztelhetjük. A Keszthelyi-hegység jelentősebb túraútvonalai innen indulnak, itt keresztezik egymást, vagy éppen itt érnek véget.

Érdekességek

Ki tud a legnagyobbat … a családban? Ez a Nagymezőről induló tornapályán könnyen kiderülhet, mivel a 16 állomásból álló 1300 méter hosszú erdei tornapálya az egész család számára komoly fizikai megmérettetést jelenthet!

Képek a gyenesi Nagymezőről

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése