Darnay-Dornyi Béla emléktúra útvonal

Keszthely – Gyenesdiás (Felgyenes) – Kirándulóközpont (Nagymező) – Kerek-hegy (Festetics-kilátó) – Pető-hegy (Berzsenyi-kilátó) – Padkő-kilátó – Kitaibel Pál kilátó (Vonyarcvashegy) – Batsányi- (Pap-hegy) és garga-hegyi Bél Mátyás-kilátó (Balatongyörök)

(Közepes túra, néhány emelkedővel, jórészt jelölt turistautakon. Menetidő: 3ó 55p, távolság: 12 km, szintkülönbség: 305 m)

A Keszthely belvárosából együtt futó kék és piros jelzéseken Gyenesdiásra kiérve aszfaltos út (Lőtéri út) vezet fel a térség Kirándulóközpontjához a Nagymezőre, ahol Erdei tornapálya és elegáns esőbeálló fogadja az idelátogatót.

Kis pihenő után a Kerek-hegy Kék jelzésén felkapaszkodhatunk a Festetics-kilátóhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a felhagyott kőbányákra.

Innen utunk visszafelé vezet egészen a sárga jelzésig, amely enyhe emelkedők után az Sárga jelzésű ösvényen felvisz a Berzsenyi-kilátóhoz, ahonnan tiszta időben még az Alpok hegyeit is láthatjuk.

Az edzettebbek kis kitérőt tehetnek a Pad-kő kilátóhoz, mely a Büdöskúti Arborétum alatt található, gyönyörű, tölgyesekkel övezett úton. Aki viszont mérhetetlen feketefenyő-illatra vágyik, a piros jelzésen a Hosszú-völgyben folytassa útját, majd a Malacostető nyiladékán keresztül kanyarogva ereszkedhet alá a Zöld jelzésen a vonyarcvashegyi Kitaibel Pál-kilátóig.

Itt utunk a falu fölött vezet a balatongyöröki Zsölle-háton át a Bélapi pihenőig, melyet a helyiek Szalonnázónak neveznek. Innen könnyűszerrel érhetjük el utunk utolsó két állomását a Sárga jelzés mentén található Bél Mátyás-kilátót, valamint a Piros jelzés végén található Batsányi-kilátót.

Mindkét kilátó panorámája vetekszik a Szépkilátó panorámájával, ahová a Batsányi-kilátótól rövid úton lejuthatunk.