Bél Mátyás kilátó

Hasznos információk

GPS: N46° 47.084′ E17° 22.502′ Magasság: 126 m Parkolás: az út mellett, a kijelölt helyen

Megközelítése:

Bélapi pihenőtől K-i irányba a sárga háromszög jelzésen vagy Balatongyörök Szépkilátótól egészen az un. Szerelemdombig a piros,  majd onnan nyugati irányba a sárga háromszög jelzésen.

A 221 méter magas, dolomitból álló hegytetőre 1972-ben a Keszthelyi erdészet által épített kilátóról jól megfigyelhető a vulkáni tanúhegyek déli csoportja, a Balaton nyugati medencéje a somogyi partokkal és a Keszthelyi-hegység hullámos felületű, hatalmas erdőségei.

Balatongyörök – Bél Mátyás kilátó, pihenő, (Garga-hegy)

A balatongyöröki Szépkilátó-tól a sárga háromszög jelzés visz fel a Garga-hegy tetején lévő kilátóhoz. Mindössze 221 méter magas hegyen áll, ám csodás panorámát kínál a Bél Mátyás-kilátó. Az 1972-ben épült kilátót 2001-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával felújíttatta. A fakilátóból jól megfigyelhető a vulkáni tanúhegyek déli csoportja, a Balaton nyugati medencéje a somogyi partokkal, és a Keszthelyi-hegység hullámos felületű, hatalmas erdőségei. Ezek a fajgazdag, lombelegyes erdők számos védett növény és állatfajnak adnak otthont, elsősorban a dolomitnövényzet ritkaságai (cifra kankalin, vitézvirág, lisztes berkenye, szúrós csodabogyó) figyelemre méltók. S, ha már a Bél Mátyás-kilátóban vagyunk, szóljunk a kilátópont névadójáról is: Bél Mátyás (1684–1749) Magyarország első tudományos igényű leírója volt. Iskoláit Losoncon, Kálnón, Alsósztregován, Besztercebányán és Pozsonyban végezte, majd a hallei egyetemre járt. A pozsonyi gimnázium igazgatójaként elsőként vezette be Magyarország történetének és földrajzának összevont tanítását. Hogy diákjai kezébe tankönyvet tudjon adni, életének fő céljául tűzte ki Magyarország általános leírását, elődeitől eltérően saját tapasztalataira alapozva. Nagyszabású munkájának eredménye az 1735–1742 között kiadott, csonkán maradt Notitia Hungariae Novae Historico Geographica. Bél Mátyáshoz hűen a Garga-hegy 2003-as leírásához azt is hozzá kell tenni, hogy az ösvény mellett található egy szép nagy és vakítóan fehér dolomitbánya, illetve a túrához tartozik az intenzív erdeifenyő-illat is. Visszatérve a műút melletti Szépkilátóhoz (ha kocsival vagyunk, itt érdemes parkolni), ugyancsak találkozunk fenyőkkel; állítólag némelyiket még Festetics Tasziló herceg felesége, az angol királyi családdal rokonságban álló Hamilton Mária hercegnő ültette, aki gyakran kikocsikázott ide, hogy élvezze a Szépkilátó fenséges panorámáját.

(Barna Béla írása nyomán)
Bél Mátyás

Karte

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése