Szent Mihály-domb

Szent Mihály-domb

Általános információ

Látogatható: Június végétől szeptember végéig. Csoportoknak külön bejelentkezéssel a 06 30 380 66 90-es telefonszámon.
Esküvők megrendezésére kiváló helyszínt biztosít.

Érdekességek

A vonyarcvashegyi Szent Mihály domb egykor a Balaton szigete volt. A földmozgások során kialakult 136 méteres természeti képződmény ma a magyar tenger északi partján Balatongyörök és Vonyarcvashegy között, még a keszthelyi-öbölből is jól látható kiemelkedés. Tetején hazánk egyetlen halászkápolnájával a Szent Mihály kápolnával.

A domb már a római időkben is lakott volt. Valószínű, hogy őrtorony állt a tetőn, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra.

Itt állhatott az 1560-as években a Györöki vár, de 1622-ben már kápolna állt a helyén. Erről tanúskodik a nemrégiben előkerült freskón látható évszám.

Egyes források szerint a kápolnát egy balatoni rianásból megmenekült 40 halász emeltette hálából. 1739 telén 46 halász dolgozott a Balaton jegén, amikor levált az alattuk lévő jégtábla.

Sajnos hatan odavesztek. A jéghideg vízben kiúszásról szó sem lehetett. A biztos haláltól a hirtelen megforduló szél mentette meg őket, amely a part felé sodorta a jégtáblát.

A megmenekült halászok fogadalmat tettek, hogy hálából kápolnát emelnek a dombtetőn. Valószínű, hogy inkább átépítésről lehetett szó, hiszen a Szent Mihály kápolna akkor már régen állt.

Ezt bizonyítja a kápolna oltára mellett található két kripta is, amelyen a múlt századi feljegyzések szerint az 1722 és az 1729-es évszámok voltak olvashatók.

Sajnos az évszámok az idők folyamán kikoptak, hiszen azóta rengeteg ember megfordult a kápolnában.

Képek a Szent Mihály-dombról

Térkép

Jelenlegi pozíció
Irányok lekérdezése