Szent Iván napok a Balatonnál 2018

st ivan

Programok:
Június 23. (szombat) – Fő tér:
19.30: Felvonulás a Festetics-kastélytól a Fő térre
20.00: Bemutatók a Fő téren

Június 24. (vasárnap) – Balaton-part:
19.00: Bemutatók a Balaton-parton a Zenepavilonnál
(A bemutatók rossz idő esetén a Balaton Színházban kerülnek megrendezésre!)

Fellépő csoportok:
SREM Néptáncegyüttes (Szerbia)
Belgrádtól 24 kilométerre, a Száva folyó partján fekszik az együttesnek otthont adó Jakovo település. A táncosok a „Srem” Kulturális Művészeti Társaság égisze alatt működnek. Az együttes 1948-ban alakult és eddig már több mint tizezer tag fordult meg soraik között. Az idők folyamán több mint kétezer előadást tartottak, 67 külföldi versenyen jártak a világban és számos világhírű fesztiválon vettek részt. repertoárjukban 27 koreográfia van, a leghíresebb szerb koreográfusok nyomán.

MITEVI Néptáncegyüttes (Macedónia)
2010-ben alakult meg a macedón folklór oktatási központja a MITEVI, amelynek célja a nemzeti macedón kultúra megőrzése és népszerűsítése a fiatal lakosság körében. A MITEVI néptánc minden tagozaton 180 taggal rendelkezik, de a tagok többsége a népzenei csoportba tartozik. A tánccsoportuk számos országos elismertségű koreográfussal dolgozik együtt, akik a macedón hagyományt és kultúrát képviselik. A Gazi Baba fiataljai lelkükben életben tartják az ősi dalokat, és gyakran visszatérnek a szkopjei síkság ősi falvaihoz, és úgy döntöttek, hogy a színpadon újból létrehozzák ezt az örömképet. A macedón folklór – MITEVI Oktatási Központ fő célja és feladata a macedón folklór gazdag forrásának megőrzése, ápolása és népszerűsítése. Mottójuk: „Megőrizni és a legjobban bemutatni a mi folklórkicsünket!”

VESELKA Néptáncegyüttes (Ukrajna)
A Veselka Gyermek Néptánccsoport a helyi-városi, a regionális és nemzeti fesztiválok aktív résztvevője. A csoport Lviv (Lemberg) városából érkezik, amely jelentős kulturális központ, óvárosa pedig a világörökség része. Az együttes vezetője Kareyna Rudakova.

VELIKO KOLO Néptáncegyüttes (Szerbia)
A Veliko Kolo folklór együttes Szerbiából, Novi Sad-ból érkezik és idén ünnepelte fennállásának nyolcadik évfordulóját. A csoportnak több korosztály is tagja, vannak óvodások és felnőttek is, tehát korhatár és táncos tapasztalat nélkül is lehet csatlakozni. Az egyesületnek több mint 700 tagja volt az elmúlt években. A csoportban fogyatékkal élők is táncolnak. Az egyesület három bemutatót fog tartani a folklóriskola és két gyermekcsoport közreműködésével, három koreográfiával.

BALLET CAMARA TÁRSULAT (Szenegál)
A többszörös díjnyertes táncművész, Abdoul Camara és művésztársai Nyugat-Afrika hangulatát, ritmusát mutatják be fergeteges előadásukban. Olyan különleges hangszereket szólaltatnak meg, mint például az afrikai hárfa, más néven kora, vagy a tökhéjból, az úgynevezett calabashból készült dob. Abdoul Camara produkcióinak csúcspontja a guineai hagyományokon alapuló akrobatikus óriás tökedényes tánc, amely egy olyan szellemi, kulturális örökség, amelyet a világon egyedülálló módon őriz! A vörös színű háncsruhában járt tánc, a balanta pedig az erős férfiakat jeleníti meg.