Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége

Időpont: 2019. május 29. 17:00 óra A tárlat 2019. augusztus 25-ig látogatható.
Helyszín: Balatoni Múzeum

A tárlat a közelmúltban Keszthelyen felfedezett, 2776 db-os éremgyűjteményt, valamint a vele együtt elrejtett, 24 tételből álló ékszer- és emléktárgy kollekciót mutatja be.

Rejtélyes gyűjtemény - Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége

A becsületes megtaláló talajrendezés közben lelt rá az öt darab, gondosan elzárt és elföldelt befőttes üvegbe rejtett, rendkívül jó állapotban fennmaradt leletre.

Az éremgyűjtemény legkorábbi darabjai az ókori görög, illetve köztársaságkori Róma pénzei közül valók, a legkésőbbiek pedig a XX. század első évtizedeiből származnak. A gyűjtemény darabjai több mint 2 évezred numizmatikai anyagát szemléltetik. Különösen gazdag a római császárkori és a XVI-XIX. századi magyar numizmatikai anyag, ugyanakkor viszonylag kevesebb veret van a magyar középkorból, az Árpád-házi királyok korából. Látszik, hogy ez a lelet egy gyűjtemény, melynek tulajdonosa törekedett arra, hogy az elérhető korszakokban minden uralkodótól, verető hatóságtól legyen példány a birtokában, és a leggazdagabb képviselt korszakokban a címletek változatosságára is ügyelt. A XIX. századtól gyűjtőkörét kiterjesztette az európai országok numizmatikai anyagára is, sőt a gyűjtemény távol-keleti vereteket és különösen érdekes, a Szovjetunió legkorábbi éveiből származó pénzérméket is tartalmaz.

A kincslelet az érmeken kívül ékszer- és emléktárgyakat is tartalmaz, melyek vizsgálata alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a gyűjteményt 1944. június 20-a előtt, a keszthelyi zsidó lakosság deportálását megelőző hetekben rejthették el. Az ékszerek és emléktárgyak a keszthelyi Pollák családhoz köthetők.

1944. május 8-án rendelték el Keszthelyen a zsidó lakosság gettóba történő elkülönítését és június 20-án terelték a gettó lakóit a vasútállomásra. A deportálások előtt különösen kegyetlenül bántak velük az elrejtett értékek után nyomozók. A legtöbben bevallották eldugott értékeik rejtekhelyét, azonban biztosan akadt olyan is, aki magával vitte titkát a haláltáborba, ahonnan már sohasem tért vissza.

A kiállításmegnyitó programja:

Időpont: 2019. május 29. 17 óra

Köszöntőt mondanak: Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere és Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója
A kiállítást megnyitja: Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottsága elnöke
Közreműködik: Németh István Péter, irodalmár

A tárlat 2019. augusztus 25-ig látogatható.