Mindig nyíló virágok – a Zsolnay-lányok néprajzi gyűjteménye

Időpont: 2019. június 2. vasárnap, 14 óra
Helyszín: Balatoni Múzeum, aula

Kiállításmegnyitó

Köszöntőt mondanak: Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere és Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója
A kiállítást megnyitja: Burján István, etnográfus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztály
Közreműködik: A Bodzavirág Népdalkör, Alsópáhok

mindig nyíló virágok

Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia néprajzi örökségét mutatja be a 2019. június 2-án 14 órakor nyíló kiállítás, mely a pécsi Janus Pannonius Múzeum néprajzi gyűjteményének anyagát tárja az érdeklődők elé.

Zsolnay Teréz – 1870-es években kezdődő – gyűjtéseinek köszönhetően egy mintegy 10.000 darab népi textilből és 150 népi kerámiából álló gyűjtemény alakult ki, mely a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárja elénk. Ez az anyag a második világháborút követően 1949. decemberében került Mattyasovszky-Zsolnay Margit kérésére a Pécsi Néprajzi Múzeumba, letétbe – ennek köszönhetően Magyarország második legnagyobb múzeumi népi textilgyűjteménye jött létre. A múzeum úgynevezett “Zsolnay-gyűjteményének” egy részét képezik a kiállításunkon bemutatott főkötők, amelyek kivételességük, archaikus mivoltuk okán nehezen sorolhatók be a hagyományos néprajzi kategóriákba – s talán éppen ezért nem került sor mindezidáig azonosításukra, konzerválásukra, publikálásukra és bemutatásukra sem.

A kiállítás megidézi azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a népi tárgyak gyűjtésére inspirálta. Bemutatja többek között azt is, mi a jelentősége Zsolnay Teréz és Júlia munkásságának, nagyobb hangsúlyt helyezve Teréz néprajzi gyűjtéseire, a gyűjtött tárgyak másodlagos felhasználására, a mintakincs továbbélésére és a korban egyre népszerűbb népművészeti kiállításokon való szereplésére. A látogatók megismerhetik a kutatás eddigi eredményeit e különleges tárgycsoport eredetét és használatát illetően, a készítés technikáját, s a viselés módját is.

A kiállítás kurátora: Burján István, etnográfus főmuzeológus, Janus Pannonius Múzeum, Néprajzi Osztály