Lóczy Lajos “A Balaton földrajzi és társadalmi állapotainak leírása” könyvbemutató

Időpont: 2019. május 23. (csütörtök) 17.30
Helyszín: Balatoni Múzeum

Szeretettel várjuk az érdeklődőket Lóczy Lajos “A Balaton földrajzi és társadalmi állapotainak leírása” című könyve legújabb kiadásának bemutatójára.

A három évtizeden át tartó Balaton-kutatás eredményeit 32 nagy monográfiában tették közzé az 1900-as évek elején. Ez a magyar tudomány történetének egyik kimagasló teljesítménye. A tudományos monográfiák azonban nem voltak alkalmasak arra, hogy az érdeklődő nagyközönség tájékozódni tudjon belőlük. Ezért Kvassay Jenő felkérte Lóczy Lajost, hogy készítsen el egy rövid és közérthető összegzést, amely a kutatás alapján tartalmazza a Balatonra vonatkozó legfontosabb ismereteket.

Így született meg 1920-ban ez a kevéssé ismert, mintegy 250 oldalas, fényképekkel és ábrákkal gazdagon illusztrált könyv, amely széles áttekintést ad a Balatonról. A szöveget maga Lóczy Lajos írta, az egyes fejezetek lényegében a megfelelő monográfiák kivonatai, könnyed, lendületes stílusban. A könyv ma is érdekes olvasmány, hiszen ez a Balaton egyik leginkább sokoldalú bemutatása. Az egyes témák ismeretanyagán túl, az olvasó előtt kirajzolódik Lóczy Lajos és munkatársainak elképesztő munkabírása, szigorú elvárásai, és a tó iránti rajongásuk.

A kötetet bemutatja: Lóczy István

A rendezvényen a könyv megvásárlására is lesz lehetőség. A kötet kedvezményes ára: 3.200 Ft

A rendezvényen való részvétel ingyenes.