Györöki Nyári Tárlat: Lajta Gábor Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

Lajta Gábor (1955) festőművész, művészeti író. Nagykovácsiban él és dolgozik.
Az alkotómunka mellett 25 évig tanított képzőművészeti szabadiskolában.
Klasszikus- és kortárs képzőművészettel, filmművészettel foglalkozó tanulmányai, kritikái szakfolyóiratokban jelennek meg.
Tagságai: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, Magyar Újságírók Országos Szövetsége, Magyar Festők Társasága, Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata.
Noha korán kezdett rajzolni és festeni, kitérők után lépett a művészi pályára. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának elvégzését követően laptervezést tanult, volt filmkritikus és tervezőszerkesztő, majd Bécsben és Budapesten művészeti főiskolákon folytatott grafikai és festészeti tanulmányokat. Festészete rövid ideig tartó absztrakt korszak után az 1990-es évek elejétől fokozatosan lett egyre reálisabb. Jellegzetes témája eleinte az izolált emberi alak, később a sokfigurás nagyvárosi-, gyakorta éjszakai jelenetek, olykor valamilyen narratívába ágyazva. Képeire jellemző a fény-árnyék kolorisztikus, érzékletes megjelenítése. 2001-ben a párizsi Salon (Société des Artistes Français) Taylor-díjával, 2002-ben a Salon bronzérmével tüntették ki. 2015-ben Munkácsy Mihály-díjat vehetett át. 2019-ben a budapesti Műcsarnokban „Az ajtón túl” címmel retrospektív kiállítása volt.

Szeretettel várjuk Önt is a kiállításmegnyitóra 2020. augusztus 8-án, szombaton 18.00 órakor a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárba.
A kiállított művek a művelődési ház nyitvatartási ideje alatt megtekinthetők augusztus 20-ig.

 

Rendezvényeinken kép-és videófelvételek készülnek, melyeken felismerhetők, beazonosíthatók lehetnek az azon szereplő személyek. A felvételek az önkormányzat által kiadott újságban, valamint a szervező intézmények weboldalain, közösségi médiás felületein felhasználásra kerülhetnek. Az adatkezeléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a helyszínen elhelyezett közleményben található.