Madárles

Madárles

Általános információ

Elérhetőségek:

Levelezési cím: (8360) Fenékpuszta, Balaton part, Fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás.
Információs telefonszám: 06 30 740 3995

Érdekességek

2016-ban az év madara a haris.
Itt található védett állatok a kormorán és a szürke gém.

A madármegfigyelés mulatságos és egyben tanulságos kikapcsolódás.

Ez a növekvő népszerűségnek örvendő tevékenység nem csak a megszállott távcsövezőknek ajánlott, de minőségi családi program lehet!

A Nyugat-Balaton egy ornitológiai aranybánya, ami nem csak a sok madár fajnak, hanem a Kis-Balatonnál található természetvédelmi övezetnek is köszönhető.

A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson a madárgyűrűzésen és a madárkórházon kívül megtekinthetjük a madárkunyhót, vagy a tanösvényt is. A kányavári-szigeti kilátóból gyönyörű természeti kép tárul elénk.

Az itt található Búbos vöcsök tanösvény kimondottan a madárvilágot hivatott bemutatni. 1,5 km-es útvonalon járhatjuk végig a tanösvényt, melyet információs táblák szegélyeznek.

A Kis-Balaton természetvédelmével foglalkozó igazgatóságok:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

 • 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
 • Tel.: 06-87/555-260
 • Fax.: 06-87/555-261
 • E-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu
 • Web oldal: www.bfnpi.hu

Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

 • 9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2.
 • Tel.: (94) 521-280
 • Fax.: (94) 316-866
 • E-mail: beruhazas@nyuduvizig.hu
 • Web oldal: www.kisbalaton.hu

1. Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás

A Balaton-partot szegélyező nádas kiváló fészkelő és táplálkozó helyet biztosít számos madárfajnak, ezt az adottságot használja ki az 1985 óta működő tábor, mely a gyűrűzési tevékenység mellett madármentéssel és környezeti neveléssel is foglalkozik. Az állomás kiváló megállóhelye lehet osztálykirándulásoknak, biciklis túráknak, aktív kikapcsolódásra vágyó baráti társaságoknak, családosoknak. A látogatók részletekbe menő előadások mellett ismerkedhetnek a nádasok madárvilágával, tekinthetik meg a sérült madarakat ill. tanulmányozhatják a kiállítótermekben található tojásgyűjteményt. Az igazán lelkes természetbúvárok vízre szállva, kenuval fedezhetik fel a Zala-torkolat és a nádas élővilágát vagy önkéntes tevékenységgel kapcsolódhatnak be a tábor életébe.
Nagyobb létszámú csoport esetén előzetes bejelentkezése szükséges!

Nyitva tartás: március 1-július 15.: előzetes egyeztetés alapján
július 15-október 31.: egész nap

Belépő díj: 500 Ft/fő

Információ: +36 20 952 52 35            Helyszín: https://goo.gl/maps/O5LWl
+36 30 740 39 95

2. Madárlesek (kilátók)

A vidéken barangolva több alkalmas hely van a madármegfigyelésre. Ha szakítunk rá időt, akár körbe is járhatjuk ezeket a következő útvonalon: Keszthelyről indulva első megállóhelyünk a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson legyen ahonnan bőséges információ csomaggal indulhatunk tovább az Újszabar közelében lévő gáthoz. Ott egyik oldalról a Sekélyes felé tekinthetünk, másik oldalon a Hídvégi-tó élővilágát csodálhatjuk meg. Következő úticélunk a kerékpárút mellett elhelyezkedő balatonhídvégi madármegfigyelő kunyhók, melyek szögek nélkül rönkökből készültek Svájci és Magyar egyetemisták együttműködésével. Balatonmagyaród felé egy meseszép fahídon áthaladva érünk a Kányavári-szigetre ahol ugyancsak a magasból szemlélhetjük a tájat. A kápolnapusztai Bivalyrezervátum után visszafordulva megállhatunk a Kruppai házi-kilátónál a vörsi madárfigyelőnél, a mellette álló Pap-kerti kilátónál. A Fövenyi kilátó után visszatérhetünk kiindulópontunkhoz.

 • Fenékpuszta
 • Gát
 • Balatonhídvég
 • Kányavári-sziget
 • Bivalyrezervátum
 • Kruppai-házikilátó
 • Vörsi madárfigyelő
 • Pap-kerti kilátó
 • Fövenyi kilátó

3. Látnivalók & programok

 • Fekete István emlékhely és Matula kunyhó
  Diás-sziget

  Túráink kiindulópontja, találkozóhelye: Kis-Balaton Kutatóház
  Az emlékhely kizárólag szakvezetéses kirándulás keretében látogatható. A töltés egy bevezető, 3 km-es szakaszán a részt vevők saját autójukkal haladnak, majd rövid gyaloglás során érünk a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét. A csoport megtekinti a Fekete István emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató szobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula kunyhó. A kirándulás időtartama 1,5 – 2 óra.

  Részvételi díj : felnőtt: 900,- Ft
  kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 750,- Ft
  gyermek (3-14): 450,- Ft

  Nyitva tartás: május 1 – október 31.
  A vezetett túrák a következő időpontokban indulnak: kedd-péntek 10:00 és 13:00 órakor, szombat: 10:00
  Előzetes bejelentkezés csak nagyobb csoportok esetében szükséges!
  A kirándulás a megjelölt időpontokban létszámtól függetlenül elindul.

 • Szakvezetés – Kis-Balaton

  A Kis-Balaton fokozottan védett terület, kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által biztosított szakvezetés keretében látogatható. A túra 3 órás, a látogató saját járművével történik (autó vagy busz). A részt vevők betekintést nyernek a terület páratlan táji és természeti értékeket felvonultató világába. Nádas-sásos berkek, vizesélőhely-típusok, nyílt vízfelület és nádasokkal felszabdalt kisebb víztestek szövevénye, valamint a gazdag madárvilág képviselői kerülnek bemutatásra. A túra útvonala igény szerint alakítható: beépíthető a Fekete István emlékhely illetve a Kányavári-sziget, sőt a Bivalyrezervátum és a zalavári Kis-Balaton Bemutatóház szakvezetéses látogatása is.

  szakvezetési díj: 3.400,- Ft/felnőtt, 2.000,- Ft/gyermek, de minimum 9.400,- Ft
  csoportos (autóbuszos) szakvezetés díja: 16.000,- Ft/iskolás csoport; 24.000,- Ft/felnőtt csoport

  A vezetett túrák a következő időpontokban indulnak:
  hétfő-péntek: 9:00 és 13:00, szombat: 9:00
  Előzetes jelentkezés feltétlen szükséges!

 • Természetfotózás leskunyhóból

  Előzetes bejelentkezéssel! Telefon: +36 30 664 0404, 36 83 315 341
  bfnp.kisbalaton@gmail.com
  Bérleti díja: 10.000 Ft/fő/nap

  4. Madárfajok

  Az eddig megfigyelt madárfajok száma 232, ezek közül 110 faj fészkel is a területen. A fokozottan védett fajokból 27 faj észlelhető rendszeresen. A teljesség igénye nélkül megemlíthető közülük a kis kócsag (Egretta garzetta), a hamvas rétihéja (Circus pygargus), a cigányréce (Aythya nyroca), a réti fülesbagoly (Asio flammeus), és a legnagyobb ragadozómadár fajunk, a rétisas (Halliaetus albicilla) is.

  Védett madárfajaink:

  • Kormorán
  • Nagy Kócsag
  • Szürke gém