Túrák a Keszthelyi-hegységben

Általános információ

Fórum üzletház Biciklis Bolt
8360 Keszthely, Rákóczi utca,
tel.: +36-83-318-773,
+36-30-947-0619

Green Zone Kerékpár kölcsönző
8360 Keszthely, Rákóczi utca 15.
Tel.: +36-83-315-463

Bringatanya
8315 Gyenesdiás
Madách Imre utca 45.
E-mail: bringatanya@gmail.com

Bíró Tours
8314 Vonyarcvashegy
Petőfi Sándor utca 2.
Tel.: +36-83-348-936

Kerékpárbarát szálláshelyek

Keszthely-Gyenesdiás-Felsőgyenes-Büdöskút-Balatongyörök-Keszthely

A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A Bringakörútról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnét egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra.

Kisebb nagyobb emelkedők és lejtők váltják egymást a Büdöskúti pihenőig. Innen kellemes lejtő következik, árnyas erdőben, egészen Balatongyörökig. Ajánlható még a Bél Mátyás kilátó megmászása.

Keszthely-Cserszegtomaj-Rezi-Zalaszántó-Várvölgy-Vállus-Balatongyörök-Keszthely

Ha még Büdöskút előtt Vállus felé kanyarodunk, néhány keményebb emelkedő vár ránk. Várvölgyön a Lesencék felé kanyarodva igazi vidéki látkép tárul elénk, szőlőskertekkel, sűrű erdőkkel.

Tapolcán a legfontosabb látnivaló a Tavas-barlang, és a Malom-tó. A Szent Györgyhegy mellett kerekezünk le Szigligetre, aztán a bringakörúton haza.

Keszthely-Gyenesdiás-Varsáshegy-Hatlábúpajta-Büdöskútivölgy-Büdöskút-Cservölgy-Cserikapu-Vonyarcvashegy-Keszthely

Keszthelyről nyugati irányba. Cserszegtomaj érintésével érünk Rezibe. A falu felett egykor vár állott – ma kőhalom. A romokhoz meredek út vezet fel. Reziből kanyargós lejtős út vezet Zalaszántóra. Ódon 13. századi templom, kis kápolna, Európa legnagyobb sztupája teszi romantikussá a képet.

Mindezt fűszerezhetjük egy kis kitérővel a kedves Tátika romhoz. Zalaszántóról egyenes út vezet Várvölgyre, erős emelkedő Vállusig, aztán Büdöskúttól Balatongyörökön vagy Felsőgyenesen át közvetlenül Keszthelyre kerekezhetünk haza.

Keszthely-Cserszegtomaj-Rezi-Zalaszántó-Várvölgy-Vállus-Balatongyörök-Keszthely

A Keszthelyi-hegység várja a terepező kerékpárosokat is. A két legfontosabb földutat tüntettük fel a térképen, három pihenővel. Gyenesdiásról egy darabig a kellemes erdei piros turistaúton haladhatunk (pihenő: Hatlábú Pajta), majd egyenesen az aszfaltozott erdészeti útig, ott jobbra fordulva Büdöskúti pihenőig emelkedik az út.

A pihenő után a zöld jelzésen Vonyarcvashegyig gurulhatunk. (pihenő: Cseri Kapu). Ezeket az utakat bárki használhatja, de a sisak itt kötelező!