Túrák a Balatoni Bringakörúton

Általános információ

Fórum üzletház Biciklis Bolt
8360 Keszthely, Rákóczi utca,
tel.: +36-83-318-773,
+36-30-947-0619

Green Zone Kerékpár kölcsönző
8360 Keszthely, Rákóczi utca 15.
Tel.: +36-83-315-463

Bringatanya
8315 Gyenesdiás
Madách Imre utca 45.
E-mail: bringatanya@gmail.com

Bíró Tours
8314 Vonyarcvashegy
Petőfi Sándor utca 2.
Tel.: +36-83-348-936

Kerékpárbarát szálláshelyek

Érdekességek

Fenékpuszta
Fenékpuszta területén találhatóak a római kori Valcum erődítmény romjai. A tizennyolcadik század elején az antik romoktól alig néhány száz méterre a bécsi udvar spanyol lovasiskolát létesített – ezt vásárolták meg 1739-ben a Festeticsek, akik hamarosan Európa-hírű ménest telepítettek Fenékpusztára.

Keszthely-Balatongyörök-Balatonmáriafürdő-Fenékpuszta-Keszthely

Keszthely a Balatoni Bringakörút kiindulópontja. Egy ideig a sétányon haladhatunk, de a vitorláskikötő mellett már kerékpárút vezet.

Útközben érdemes rövid megállót beiktatni az alsógyenesi (kis) strandon, amely még őrzi az egykori nosztalgikus balatoni nyarak emlékét. Különleges élményt kínál a vonyarcvashegyi Szent Mihály-domb, ahová a kápolnán kívül a csodálatos kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni.

Balatongyörök kedves strandja melletti mólóról a kezdő túrázók már áthajózhatnak Balatonmáriára.

Fenékpusztán a római kori romok (Valcum), és a madárgyűrűző mindenképp megér egy megállót.

Keszthely-Balatongyörök-Balatonmáriafürdő-Fenékpuszta-Keszthely

Balatongyörökről továbbhaladva megpihenhetünk a Szépkilátónál, itt szintén kapaszkodni kell. Balatonedericsen útba esik az Afrika Múzem, Dr. Nagy Endre vadász hagyatéka.

Szigliget nevezetessége a Várhegy a rajta levő várrommal, ahonnan az egyik legszebb magyar vidék képe tárul elénk. Főszezonban Szigligetről is áthajózhatunk Balatonmáriára. A déli parton vezető út kellemes árnyas fák között vezet.

Keszthely-Szigliget-Balatonmáriafürdő-Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta-Keszthely

Érdemes kitérőt tennünk a biztonságos mellékutakon Balatonszentgyörgy felé, ahol több tájház és a Csillagvár kirándulóközpont nyújt érdekes látnivalókat (panoptikum, állatsimogató, csárda), de Vörs felé érinthetjük a Kis-Balatont is.

Keszthely-Badacsony-Fonyód-Keszthely

Ha továbbmegyünk Badacsonyba, feltétlenül kóstoljunk meg egy pohár híres Kéknyelűt, aztán hajóval folytathatjuk utunkat Fonyódra. A Balaton déli partján vezető bringautat vidám strandok törik meg, illetve szép időben gyönyörű látványt nyújtanak az északi part hegyei.