Nordic walking a Keszthelyi-hegységben

Nordic-Walking-16_cr

A Keszthelyi-hegység egyes túraútvonalai alkalmasak nordic walking túrákhoz.

Miért pont nordic walking?

1. Rehabilitációban résztvevők mozgásban való elindítására
Kutatások bizonyítják hogy a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térdízületeket a normál sétáláshoz képest.

2. Javítja az állóképességet
A nordic walking egy 100%-ban állóképesség-sport. Emellett rendszeresen sportolók intenzívebb edzések regenerációs edzésére alkalmas.

3. Erősíti az izmokat, inakat, csontokat
A nordic walking a testünk több mint 660 izmának 90%-át igénybe veszi. A helyes technika használatakor a kar, váll, nyak és a hát izmait is megmozgatja. Ezen felül erősíti a szívet és javítja a vérkeringést.

4. “Elolvasztja” a zsírtartalékot
Mivel a nordic walking a maximális terhelés 50-80%-án dolgoztatja meg a szervezetet, és erre a terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeres nordic walking ideális fogyáshoz, fitness célokra. A sima gyalogláshoz képest az nordic walking 20%-kal több kalóriaégetéssel jár. Egy óra alatt átlagos tempóval pont 400 kalóriát égetünk el.

5. Javítja a test oxigénellátását
Az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, ami a vérben 25%-os koncentráció növekedést jelent.

6. Oldja az izomfeszültséget
Jó hír mindenkinek aki nyakfájással, hátfájással küszködik. A bothasználattal a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásához vezet.

7. Növeli a stressztűrő képességet
A Somatotropin növekedési hormon fontos a zsírégetéshez, a pajzsmirigy hormonok segítik az oxigénfelvételt. Az Adrenalin emeli a pulzusszámot, a Noradrenalin ennek ellenkezőjét teszi. A nordic walking szabályozza ezeknek a hormonoknak a kibocsátását és ezáltal segít a jobb stresszkezelésben.

8. Aktiválja a vérkeringést
Feltéve hogy helyes technikával nordic walking-zik valaki, a test izomzatának 90-95%-a dolgozik, mely igen komolyan megdolgoztatja a vérkeringést is, jobban mint a sima gyaloglás, vagy akár az azonos intenzitású futás. A szervezet általános vérellátottsága javul, komoly segítség lehet a magas vérnyomás elleni küzdelemben!

9. Hajlékonyabb ízületek
A rendszeres intenzív mozgás a botok jótékony tehercsökkentő hatásával már önmagában is ízületbaráttá teszik az Nordic Walkingot. Legfontosabb hatása azonban mégis a váll és hát átmozgatása a botok által, mely hosszabb lépéseket okozva a csípő ízületek rádiuszát is növeli.

10. Koordináció képesség növelése, a két agyfélteke összehangolása
A diagonál mozgás nagyban javítja a koordinációs képességet és ezzel együtt az egyensúlyozó képességet is, mely nemcsak idős korban fontos, hanem a mozgásszegény életmód miatt a fiatalok körében is egyre inkább fontos. A két agyfélteke összehangolt mozgása nordic walking közben nagyban segíti a biztonságos mozgást idős korban, segít a szellemi leépülés lassításában, fiataloknál pedig a tanulás, koncentrálás és kreativitás fejlesztésében.

11. Nordicozni bárhol lehet a szabadban
A Nordic Walking nagy sikerének egyik kulcsa valószínűleg az, hogy szabadban végzendő. Napjaink egyre nagyobb hányadát töltjük falak között, sőt a legtöbbször mesterséges fényben, nyitható ablakok nélküli helyiségekben. Ez már önmagában is komoly stresszt okoz a szervezetnek, amit kizárólag szabad térben való mozgással lehet ellensúlyozni.

12. A Nordic Walking családbarát,  ismerkedős, beszélgetős csoportterápiára is alkalmas
Ha csoportosan űzik ezt a sportot, az a teljesítményt növeli, segít a rendszeresség megőrzésében, a gondolatok cseréjében és sokkal élvezetesebb mint egyedül. Végre egy sport, amit férfi, nő, idős és gyerek is űzhet. Általában nem a teljesítmény hajszolása a cél, így tényleg az egész család együtt sportolhat, sőt Nordic Walking közben nagyon jókat lehet beszélgetni.

Várjuk Önöket is!