Gyalogtúra/természetjárás

Gyalogtúra/természetjárás

Általános információ:

Gyenesdiáson a Nagymezőről indul az a Darnay-Dornyay, hét kilátót összekötő páratlan szépségű panorámatúra-útvonal, mely a Balatoni Riviéra látképileg legszebb tájait tárja elénk. A túraútvonal teljes hossza 16,8 km, menetideje: 5 és fél óra, szintkülönbsége: 740 m.

A Nyugat-Balaton régióban nemcsak a Balaton kínál változatos programlehetőségeket, de a Keszthelyi-hegység is számtalan kalandot tartogat.

A Nagymező, mely rendezvények helyszíne is, kedvelt erdei pihenő és kirándulóközpont. Itt több tűzrakó hely, játszótér, sportpálya, esőbeálló várja a természetbarátokat. Innen indul az erdei tornapálya, mely egy 16 állomásból álló, 1300 m hosszú tornagyakorlatokkal tarkított útvonal; de a Festetics-kilátóhoz is feljuthatunk innen.

A gyalogtúra-útvonalak kilátókat – a helyiek a Festetics és a Berzsenyi -, forrásokat, érdekes természeti képződményeket érint, mint a szélvájta barlang, a Vadlánlik. Szintén ajánlott az egykori, ma már nem működő, de védett dolomitbánya felkeresése is.

Hosszabb túrára vágyók a jelzett turistautakon a szomszédos településekre is eljuthatnak, melyek kiindulópontja, illetve kereszteződése a Nagymező.

Turistatérképért, tippekért keresse fel a Tourinform irodát.

Vezetett gyalogtúrák: Szeretettel vár minden természetbarátot a Természet Háza csapata februártól novemberig havonta, míg július és augusztusban heti 2 alkalommal (szerdánként és szombatonként) tematikus vezetett túrára.

Nyári fix időpontos vezetett túrák:
július 1., 4., 8., 11., 15., 18., 22., 25., 29.
augusztus 1., 5., 8., 12., 15., 19., 22., 26., 29.
A fix időpontos túrák 9:00-kor indulnak, kivéve aug.1. és 29. amikor is Holdfénytúrák lesznek várhatóan 19 órai indulással.

Tematikus vezetett túrák:
február 21. 13-16 óráig, Dolomittaposó – túra a Berzsenyi kilátóhoz
március 21. Forrás és környezete – túra a Szent Miklós forráshoz
április 25. Vári-völgyi tavaszi orchideales túra
május 2. 20 óra Fülemülék éjszakája erdei túra
június 28. Lepkeles túra
szeptember 19. Őszi túra – szarvasbőgés, terméshullás
október 10. Lombhullató túra
november 7. Avartaposó túra
A túrákon való részvétel díja: 400 Ft/fő. Gyülekezés minden esetben a Természet Házánál.

További információ és bejelentkezés: 30/239-9894 vagy termeszethaza@bakonyerdo.hu

 

Érdekességek:

Ritka természeti képződmény a szélvájta, szobányi méretű barlang, melyet a környékbeliek csak Vadlánliknak neveznek. A barlangnyílás tulajdonképpen egy széleróziós kőfülke, melyet mesterségesen tovább bővítettek. A századforduló idején nagy valószínűséggel titkos pálinkafőző helyként használták.

.