Gyalogtúra/természetjárás

Gyalogtúra/természetjárás

A Keszthelyi-hegységben számtalan kedvelt erdei pihenő- és kirándulóhely található: Nagymező, Festetics- és Berzsenyi-kilátó (FIGYELEM! A Berzsenyi-kilátó lezárva!), tornapálya, Vadlánlik – hogy csak néhányat említsünk. Keresse a túratippeket és élvezze a békés természetet!

Gyalogolni jó! Azt mondják, a láb mindig kéznél van. No, hát akkor rajta, járják be velünk a Keszthelyi-hegység csodás lankáit, szippantsák be az itt élő fák illatát és gyönyörködjenek a kilátókról nyíló panorámában. Frissüljenek fel egy jó izű és jó vizű forrásnál a madarak csicsergését és a szél motozását hallgatva, és ízlelgessék magukban a szavakat, melyeket őseink adtak névként a sokat bejárt területeknek; Dobogómajor, Pad-kő, Csuhus-tó, Rekettyés, Kő-orra, Malacos tető, Ördögkövek, Hegymagas, de ott van még a Szalonnázó, vagy a Királyné szoknyája, melyet Balatongyörökről csodálhatunk meg…

Nálunk mindig szép az idő. Vagy ha esik is, az se baj. Megrögzött túrázók és bringások mondják, rossz idő nincs, csak alkalmatlan öltözék. Nos, akkor vegyék fel legalkalmasabb öltözéküket, és próbálják ki valamelyiket az itt kedvcsinálóként bemutatott öt túra közül, vagy akár mindegyiket.

Ide kattintva turistatérképen ismerkedhet a Keszthelyi-hegység túraútvonalaival.

Túraajánlatok, útvonal tippek a Keszthelyi-hegységben:

– Kilátó-túra (Darnay-Dornyai Béla emléktúra)
Menetidő: 5 óra 10 perc, távolság: 16,8km, szintkülönbség: 736m

– Túra Keszthelyi indulással (KESZTHELY – Al- és Felgyenes – Nagymező (Kirándulóközpont) – Náradfő-forrás – Vállus/ Országos K jelzés)
Menetidő: 2 ó 58p, távolság: 12,5 km, szintkülönbség: 349 m

– Túra gyenesdiási indulással (GYENESDIÁS vasútállomás – Nagymező (Kirándulóközpont) – Berzsenyi- kilátó (FIGYELEM! A Berzsenyi-kilátó lezárva!) (Pető-hegy) /  S, P jelzés)
Menetidő: 1 ó 30 p, távolság: 7 km, szintkülönbség: 112 m

– Túra vonyarcvashegyi indulással (VONYARCVASHEGY vasútállomás – Kitaibel- kilátó – Cseri kapu – Berzsenyi-kilátó (FIGYELEM! A Berzsenyi-kilátó lezárva!) – Büdöskút – Szent Miklós- forrás / Z+, D és K jelzéseken)
Menetidő: 3 ó 47 p, távolság: 5,5 km, szintkülönbség: 272 m

– Túra balatongyöröki indulással (BALATONGYÖRÖK – Kápolna-domb (Szépkilátó) – Garga-hegy nyereg – Pap-hegy – Bece-hegy / P, Z jelzés)
Menetidő: 2 ó 21 p, távolság: 8,5 km, szintkülönbség: 239 m

A mozgást, túrázást kedvelőknek a Természet Háza Látogatóközpont szervezésében vezetett holdfény túrákhoz is van lehetősége csatlakozni.

Jó túrázást!

Turistatérképért, tippekért keresse fel a Tourinform irodát.

Érdekességek:

Ritka természeti képződmény a szélvájta, szobányi méretű barlang, melyet a környékbeliek csak Vadlánliknak neveznek. A barlangnyílás tulajdonképpen egy széleróziós kőfülke, melyet mesterségesen tovább bővítettek. A századforduló idején nagy valószínűséggel titkos pálinkafőző helyként használták.