Szent-György hegyi kirándulások

Általános információ

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: 87/555-260
Fax: 87/555-261
e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu
Web: www.bfnpi.hu

Érdekességek

  • Bazaltorgonák
  • Szent-György hegy

Szigliget – Hegymagas (Lengyel kápolna és présház) – Oroszlánfejes-kút – „Bazaltorgonák tanösvény” – Orgonasípok – Kulcsosház – Bogdán-kút – Tapolcai-medence – Tapolca

(Közepes túra, több emelkedővel, kitűnően jelölt turistautakon. Menetidő: 3ó 25p, távolság: 22 km, szintkülönbség: 290 m)

Szigliget felől a 71-es műútról a Hegymagas és Raposka felé vezető országúton a kék és piros jelzést követve juthatunk fel a Szent György-hegy „alsószoknyájára”.

Kordonos szőlők közt emelkedő úton menetelve kis kitérővel érhetjük el a hegy déli lejtőjének két híres épületét: a barokk stílusú Lengyel kápolnát és présházat (a kápolnához csatlakozik be a sárga jelzés).

A keskeny szőlőhegyi aszfalton nyugat felé haladva csodálhatjuk meg a bővizű „Oroszlánfejes-kutat”.

A három jelzést követve érünk az erdőbe. Itt utunk két irányba folytatódhat: jobbra a kék jelzésen elindulva erős emelkedővel feljuthatunk a csúcs alatti esőházhoz (kis kitérővel a Vércse-szirthez), majd a Kék jelzésen a hegytetőre, ahonnan csaknem teljes a körpanoráma.

Az Országos Kék jelzés útvonala több helyütt összefonódik a Raposkáról induló „Bazaltorgonák tanösvénnyel”, melynek hét állomása átfogó képet ad a hegy természeti értékeiről, élővilágáról.

A piros és sárga jelzéseken ereszkedhetünk le a hegy világhírű ékességei, a „bazaltorgonák” közötti völgyszorosba. Az orgonasípok fölötti kis füves dombra kisétálva szinte karnyújtásnyira kerülnek tőlünk a szomszédos tanúhegyek. A bazalthegyek számos ritka növény- és állatfaj élőhelyei is. A három jelzés meredek lejáraton visz le a Szent György-hegyi turistaházhoz (Kulcsos -ház).

A ház környéke a hegy turistaút-hálózatának legfontosabb csomópontja. A háztól a kék és piros jelek lépcsősoron ereszkednek a kiszáradt Bogdán-kúthoz, ahonnan az út északi irányban, rakott támfalak közt vezet szőlőterületeken át. A jelzések szétválnak, de mindkettő lefut a Tapolcai-medencére, és beviszik a túrázót Tapolca városába.