Badacsony

Badacsony

Általános információ

Megye: Zala

Fontosabb telefonszámok

Polgármesteri Hivatal:

+36-87/571-270

Egry József Művelődési Központ:

+36-87 / 571 115

Rendőrség:

+36-30/ 630-8112

Tűzoltóság:

+36-87/471-539

Orvosi rendelő:

+36-87/471-123

Érdekességek

Tanúhegyek

A Tapolcai medence elszórtan kiemelkedő bazaltkúpjait nevezzük tanúhegyeknek. Magasságuk mintegy 340-440 m között változik, legmagasabb közülük a Badacsony. További hegyek a Szent György hegy, Haláp, Csobánc, Gulács, Tóti hegy, és Hegyesd. Hasonló képződmény a Fonyódi hegy a déli parton. Ezek mind bazaltvulkánok voltak, utolsó kitörésükkor azonban már nem láva, hanem a lazább bazalttufa jutott a felszínre. Amikor négy-ötmillió évvel ezelőtt a tengerek visszahúzódtak, a szél, víz eróziós munkája minden lazább anyagot elhordott a fennsíkról, kivéve azokon a részeken, ahol ezt a megszilárdult bazaltkéreg mintegy védőréteget képezve megakadályozta. Az erózió 180 m-es tengerszint feletti magasságig pusztította le a bazaltréteg által nem védett felszínt. Ebben a munkában az Ős-Duna is rendesen kivette a részét: ugyanis a Kisalföldről nem a ma ismert irányban folyt, hanem délnek, át a Tapolcai medencén.

Ha Tapolcáról a Tavasbarlang, akkor Badacsonyról minden bizonnyal a bor jut mindenkinek eszébe.

De ezenkívül más is van Badacsonyban. A révnél pl. Egry Józsefnek a “Balaton szerelmesének” háza (Keszthelyen nyaralója volt), amely ma emlékmúzeum.

Innen egyre meredekebb aszfaltút vezet fel a jellegzetes tornácos Kisfaludy házhoz, amelyben irodalmi emlékkiállítás tekinthető meg. Ha valaki útközben elmulasztotta volna szomját oltani az út melletti pincék egyikében – természetesen egy jófajta badacsonyi borral – az bepótolhatja a Kisfaludy háztól nem messze lévő sziklaforrásnál, hűs forrásvízzel.

Itt van a Rózsakő is. Azt mondják, ha a szerelmesek, háttal a Balatonnak egymás kezét fogva ráülnek még abban az évben eljegyzik egymást. A könnyített verzióban nem is kell hozzá a másik fél, elég ha a szerelmes egyedül, szemét lehunyva, a Rózsakövön ülve, háttal a Balatonnak imádottjára gondol.

A hatás ugyanaz – vagyis eljegyzés – tehát csak óvatosan a gondolatokkal… Miután így bebiztosítottuk jövőnket – már ami a párkapcsolatot illeti – a Kisfaludy háztól egy meredek ösvényen lehet továbbmenni a Kisfaludy kilátóig, majd vissza a Bujdosók lépcsőjén a partra.

A Badacsony délnyugati oldalán a Harangozó Börc (amely névhez szintén legendás magyarázat fűződik) felett áll egy klasszicista kőkereszt, melyet Ranolder János veszprémi püspök állíttatott 1857-ben.

Eötvös Károly Utazás a Balaton körül c. könyvében – ami egy fantasztikusan jó anekdotagyűjtemény, ma is élvezetes olvasmány – leírja, ahogy Ranolder fölment a Badacsony tetejére, a bazalttornyok alatt megállott, és körülnézett. Majd magához intette uradalmainak kormányzóját, és a következőket mondta: “A mi országunk a legszebb ország, s ez a hely, ahol állunk, a világ leggyönyörűbb vidéke. Ide építsetek nekem lakóházat, s fölöttem, a bazalttorony tetejére emeljetek egy óriási keresztet a mi Üdvözítőnk emlékezetére. És vegyétek meg nekem az elpusztult szőlőket, és tanítsátok az embereket az okos szőlőművelésre. Egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak: minden szépséget itt együtt lássanak!”

És úgy is lett, ahogyan a püspök megparancsolta. Egyedül a százezres létszámot becsülte alá; évente mintegy kétmillió turista keresi fel ezt az elragadó szépségű vidéket.