<!–:hu–>A keszthelyi turizmus fejlesztése – Nyertes TDM pályázat Keszthelyen<!–:–>

A 2011. szeptemberében a Keszthelyi Turisztikai Egyesület által a „Helyi és térségi turisztikai desztináció menedzsment szervezetek létrehozása és fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott „A keszthelyi turizmus fejlesztése” című pályázata (NYDOP-2.3.1/B-11) a hiánypótlás elkészítése és a tisztázó kérdések megválaszolása után pozitív elbírálásban részesült. Így a szervezet elnyerte a maximálisan adható 85%-os támogatottságot a fejlesztések megvalósításához, azaz közel 47 millió Ft. értékű támogatáshoz jutott a település turisztikai fejlesztésére. A támogatási szerződés megkötésével 2012. márciusában elkezdődhet a megvalósítás.
Első körben a Tourinform iroda szolgáltatásbővítése kezdődik meg, melynek keretében az új szolgáltatásoknak – csomagmegőrzés és kerékpáros centrum – új helyiségek kerülnek kialakításra. Az iroda akadálymentesítésével a kerekesszékkel közlekedők is könnyen bejuthatnak majd. A back office rész megnagyobbításával pedig több kiadvány tárolására lesz lehetőség, és a háttérmunka is kényelmesebb keretek között folyhat.
A projekt fontos része a kerékpáros turizmus erősítése, mely a Tourinform irodai fejlesztés mellett a városi kerékpáros közlekedés fejlesztésére, utcai tárlók, kerékpáros közlekedési táblák és információs casino táblák elhelyezésére, valamint kerékpárszállító eszközök beszerzésére, illetve egy kerékpáros tanulmány készítésére terjed ki.
A pályázatban kiemelt helyen áll a kulturális turizmus is. A beszerzése kerülő nagyméretű rendezvénysátor és székek a városi programok időjárási viszontagságoktól történő megóvását, a székek pedig a résztvevők kényelmét szolgálják. Néhány turisztikai érdeklődésre számot tartó és így hosszabb távon a város számára vonzerőt jelentő rendezvény támogatásával pedig cél a vendégéjszakák növelése és a település kulturális hírnevének öregbítése.
A városi információs hálózat továbbfejlesztéséhez kapcsolódik a parkoló centrumokban kihelyezésre kerülő térképadagoló automaták és touch info készülékek beszerzése, a turisztikailag frekventált helyeken pedig attrakciós táblák elkészítése, illetve a már említett kerékpáros táblák. Az M7-es autópálya balatonszentgyörgyi leágazójának mindkét oldalán Keszthely barna turisztikai táblák (ábrán a Festetics-kastéllyal) kerülnek ki Hévíz táblával közös tartószerkezeten.
Jelentős helyet kapnak a Keszthelyhez kapcsolódó kiadványok – térképek, prospektusok, sétafüzet, leporelló – és ajándéktárgyak is.
A pályázat számos ponton közvetlenül kapcsolódik a nyugat-balatoni régióban zajló térségi fejlesztésekhez, így például a kerékpáros turizmus helyi fejlesztése és a városon kívüli kerékpárutakra történő csatlakozás a komplex szolgáltatások kialakítását segítik.
A pályázat egyes projektelemeinek megvalósítására 2012. márciusától folyamatosan kerül sor. Teljes lefutása két év, így annak várható befejezése 2014. márciusában lesz.