Sikeresen lezárult a Keszthelyi Turisztikai Egyesület TDM pályázata


2014. augusztus 31-én lezárult a Keszthelyi Turisztikai Egyesület több mint 2 évig tartó TDM pályázatának megvalósítása, melynek keretében számos turisztikai fejlesztés realizálódott.

Az Egyesület 2011 szeptemberében benyújtott „A keszthelyi turizmus fejlesztése” című pályázati anyaga a „Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek létrehozása és fejlesztése” című pályázati felhívásra pozitív elbírálásban részesült. Az 55.287.702.-Ft keretösszegű projektcsomag magvalósítása 85%-os támogatási intenzitás mellett indulhatott meg 2012. januárjában.

A projekt fontos részét képezték a kerékpáros turisztikai fejlesztések, melyek elsősorban a város körüli kerékpáros utakra való rácsatlakozásokat és a helyi attrakciók kerékpáros összekötését szolgálták. A városból ki-és bevezető kerékpáros útvonalak mentén található fedett kerékpáros pihenőkre ún. „bike info” táblák kihelyezése valósult meg, melyeken egy áttekintő térkép segítségével lehet tájékozódni a városban kerékpározásra kijelölt útvonalakról, látnivalókról, és a kerékpáros-barát minősítési rendszer alapján minősített kerékpárosbarát-szolgáltatókról és szálláshelyekről. A Tourinform irodában működő kerékpárkölcsönző és a kerékpáros study tourok kiszolgálására kerékpárszállító eszközök kerültek beszerzésre. A város főbb attrakciói és a kerékpározás szempontjából jelentősebb csomópontok közelében kerülnek utcai kerékpártárolók kihelyezése.

Jelentős elemként valósultak meg a keszthelyi Tourinform iroda bővítési munkálatai. Az irodai infrastruktúrabővítés, illetve az iroda számítástechnikai – informatikai hálózatának bővítése, fejlesztése a turisták igényeinek jobb kiszolgálását, és a kényelmesebb irodai munka lehetővé tételét célozták. A csomagmegőrző a néhány órára érkező turisták városnézési programját segíti, az akadálymenetesített ajtó kialakítása pedig a kerekes székesek számára is lehetővé teszi az irodába való könnyebb bejutást. A raktárbővítéssel több prospektus, kiadvány, térkép tárolása vált megoldottá, míg az épület udvari bejáratú helységének felújításával a nyugat-balatoni kerékpárkölcsönző hálózatban szolgálatot teljesítő kerékpárok elhelyezésére kitűnően alkalmas hely alakult ki. Az udvari környezetet a díszburkolat és egy új kapu teszi elegánsabbá.

A pályázat keretében a városi információs hálózat is bővült. Elsőkét, a helyiek régi vágyát is valóra váltva, 2012-ben az M7-es autópálya mindkét balatonszentgyörgyi leágazásán Keszthely barna turisztikai tábla (képen a Festetics-kastély) került kihelyezésre Hévíz táblával közös tartószerkezeten. A 71. sz. főút mentén, Balatonedericsnél található hasonló táblát növényzet benőtte, így az út túloldalára került áthelyezésre. A városban 7 helyszínen a helyi attrakciókat jelölő, a városi információs hálózat designjához illeszkedő, kétoldalú megvilágított turisztikai információs táblák kerültek kivitelezésre várostérképpel és múzeumi útbaigazítóval. A jelenlegi 3 darabos érintőképernyős hálózat, további 2 touch info készülékkel bővült, melyeken Keszthely és környéke, a Nyugat-Balaton térségi turisztikai weboldala, a www.west-balaton.hu fut több nyelven és teljes körűen turisztikai információkat biztosítva.

A városi nagyrendezvények támogatására, azok kényelmesebbé és biztonságosabbá tételéhez egy 250 m2 összterületű rendezvénysátor és 300 db szék is beszerzésre kerültek. Az Egyesület 2012-ben és 2013-ban, összesen 6 alkalommal, különféle rendezvények szervezését is koordinálta a projekt keretében.

A marketing tevékenység kiadványok készítéséből, belföldi vásári részvételből és ajándéktárgyak beszerzéséből állt össze. A kiadványok esetében a korábbi anyagok frissítése, megújítása (pl. Keszthely invitatív kiadvány, turisztikai várostérkép) mellett új típusúak is készültek. Az InfoMap nevű kiadvány, melynek egyik oldala várostérkép, a másik a nyugat-balatoni fontosabb látnivalókat mutatja be, már 6 nyelven vált elérhetővé (magyar, angol, német, olasz, francia, lengyel). Új kiadványként a keszthelyi múzeumokat összegyűjtő múzeumi leporelló és egy sétafüzet készült el. Ez utóbbi orosz nyelven is ismerteti a főbb nevezetességeket.

Bővebb információ:

Keszthelyi Turisztikai Egyesület

8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 30.
Tel./Fax: 36 83/314-144

E-mail: marketing@west-balaton.hu

Web: www.keszthely.info.hu