Sikeres a TÁMOP projekt

Az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány által közel harmincmillió forintos támogatást nyert „Civilek a tanórán kívüli nevelésért” elnevezésű TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0536 számú projekt keretében megvalósult az első félévre tervezett programsorozat. A projekt azt a célt tűzte ki, hogy a résztvevő óvodák és iskolák pedagógiai programjaihoz illeszkedve tanórán kívüli és belüli kiegészítő tevékenységeket tudjon megvalósítani a térség történelmének, élővilágának, természetének, kulturális adottságainak megismerését szolgáló foglalkozásokkal, vetélkedőkkel, tanulmányi kirándulásokkal, tehetséggondozással.

A február elsején indult, egyéves időtartamú projekt négy általános iskola és nyolc óvoda részvételével kerül megvalósításra, amiben keszthelyi intézményeken kívül a zalaszántói és a vonyarcvashegyi iskola és óvoda is együttműködő partner. A tavaszi félévben sor került természeti és történelmi ismereteket bővítését célzó múzeumpedagógiai foglalkozásokra a Balatoni Múzeumban. Az óvodások – játékos formában – főleg a Balaton növény- és állatvilágával ismerkedhettek meg, és kirándulást tehettek a fenékpusztai madárgyűrűzőbe.

Az iskolások a halászatról, hajózásról, a Balaton térségének népeiről hallhattak. A Balaton körüli várak, erődítmények négynapos témahete során a diákok ellátogattak a fenékpusztai római romokhoz, a Tátika várához és a Zalavári Történelmi Emlékparkba, ahol a 9-11. század között épített templomok romjait, a Cirill-Metód emlékművet látták, és a korszakhoz kapcsolódó történelmi tudásukat gyarapíthatták. A tanév utolsó, „Balatoni hajózás” című, múzeumpedagógiai foglalkozását követően a gyerekek a keszthelyi mólóról induló egyórás sétahajózáson vettek részt a Csongor hajó fedélzetén. A projekt keretében áprilisban és májusban összesen kettő, „Látó-napnak” nevezett tanulmányi kirándulás is megvalósításra került, amelyek keretében a négy iskola alkalmanként összesen 150 diákkal látogatott el a Festetics kastély kiállításaira – főúri kiállításra, hintómúzeumba, pálmaházba, modellvasút- és vadászati kiállításra–, Zalaszántóra a Kotsy Vízimalomhoz, a Rezi várba, valamint a keszthelyi emlékhelyek sétára. Ez utóbbi során a város híres szülötteinek, alkotóinak emlékhelyeit keresték fel, valamint megtekintették a Babamúzeumot, a Történelmi Panoptikumot és Csigaparlamentet.

A „Látó-napok” alkalmával a diákok feladatlapokat töltöttek ki, amely a csoportmunka erősítését és az ismeretek elmélyítését kívánta elősegíteni. A programok a diákok és a tanárok megelégedésével, kedvező időben, rendkívül jó hangulatban teltek. A projekt keretében mind az iskolákban, mind az óvodákban tehetséggondozás foglalkozások is megtartására kerültek. A nyári szünetet követően szeptembertől folytatódnak a múzeumpedagógiai foglalkozások, a Kis-Balatonra induló tanulmányi kirándulások, valamint a rajz-, történelmi, zenei, természetismereti, versmondó versenyek, késő ősszel, illetve decemberben pedig a „Kedves Könyvem” témahét programjai várják a diákokat.