Csillagvár

Csillagvár - Balatonszentgyörgy

Elérhetőség

Tel: +36 30 593 3855
http://www.csillagvar-balaton.hu/
Balatonszentgyörgy, Írtás Dülő út (Téglagyár mellett)
Nyitvatartás:
Ápr. 1-től aug. 31-ig minden nap: 10.00 – 18.00
Szept. 1-től okt. 31-ig minden nap: 10.00 – 17.00
Nov. 1-től 2016. márc. 31-ig zárva.
Belépő:
gyerekek részére 500 Ft, felnőttek részére 600 Ft
– csoportok részére kedvezmény, érdeklődjön telefonon vagy személyesen.

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. Balatonszentgyörgyi erdőben 1,5 hektáros területen a csillag alaprajzú erődítmény a világon egyedülálló, jelenleg múzeum és közkedvelt kirándulóhely. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a Végvári Élet Panoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját.(Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, konyhán serénykedő asszonyokat stb.) A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják. A csodálatos természeti környezetben, már hagyománnyá vált programok népi mesterségek bemutatója , koncertek és szabadtéri színpad, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

Lovaskocsi
Erdei sétakocsizás felejthetetlen élményt biztosít az egész családnak. A vár körüli erdő szépsége magával ragadó meghitt élményt nyújt.
Lovaglás
Felnőttek és gyerekek egyaránt átélhetik a lovaglás élményét, alkalom nyílik rá, hogy egy életre megszeressék a lovakat.
Állatsimogató
Rusztikus környezetben élnek nálunk őshonos hazai és idegen fajok is. Megetetheti, simogathatják a kecskéket, racka- és merinói juhokat, magyar- fajta baromfikat, nyulakat, magyar tarka tehenet. Megfigyelhető Bodza a mosómedve mindennapjai a saját kis erődítményében.
Íjászat, Dobócsillag
Erre a célra kialakított pályán gyakorolhatnak és sajátíthatják el őseink fegyverének használatát hagyományos magyar íjjakkal és fából készült tollas vesszőkkel.
Solymászbemutató
Idomított ragadozó madarak látványos röpítésén vehetnek részt, hol testközelből megcsodálhatják, megérinthetik őket vagy akár fotót is készíttethetnek velük.
Sütés, Főzés
Helyet, fát, sőt még alapanyagot is tudunk biztosítani a tökéletes szalonnasütéshez ami összehozza az egész családot, de emellett lehetőség van bográcsozásra vagy akár tárcsán sütéshez is.
Játszótér
Fából készült játékokon szórakozhatnak a gyerekek egész nap. Mászóka, hinta, libikóka stb várja a gyerekeket.

Mindezek felejthetetlenné tesz e kirándulást.